BÖLGESEL YAĞ YAKIMI DİYE BİR ŞEY VAR MIDIR?

blog yazısı ekle !

BÖLGESEL YAĞ YAKIMI DİYE BİR ŞEY VAR MIDIR?

Yazar Bilgileri Gizem Özcan Spor Hocası @ -
Bu konu en yanlış bilinen tabular arasındadır. Bölgesel egzersizler yaparak o bölgedeki yağlardan kurtulacağımızı düşünürüz. Fakat vücudun işleyişi böyle değildir. Hangi bölgeyi çalıştırırsak çalıştıralım vücut, enerji kaynağı olarak yağları kullandığında bunu tüm vücuttaki depo yağlardan sağlar. Yani sadece karın çalışıyorsak sanıldığının aksine sadece karın değil her bölgedeki yağ hücreleri kullanılır. 'Bir bölge daha fazla, bir bölge daha az yağ yaksın' isteğini karşılayabilecek bir egzersiz sistemi yoktur. Vücudumuz bu anlamda benzin deposuna benzetilir. Araba benzin yakarken deponun herhangi bir yerinden seçmez. Vücut da yağ yakımında bölge seçemez, tüm depo yağlarından kullanır.

Fazla yağ yakımı sağlamak için büyük kas grupları daha fazla çalıştırılmadır. Örneğin karın yağları için yüzlerce mekik çeken tanıdıklarınız vardır, veya sadece karın çalışıp bunu başarabileceğine inananlar... Bunun fayda sağlamayacağını söylemeliyim. Bu egzersizler tabii ki karın kaslarınızı geliştirir ve güçlendirir. Amaç yağ yakımı ise daha büyük kasları aktif eden egzersizler 'kalça, sırt, bacak' gibi daha fazla enerji harcatır.



Yağ yakımıyla ilgili önemli bir bilgiye daha değinelim. Kilo vermeye başladığınızda ilk önce en son aldığınız yağlar kullanılır. İlk önce alınan depo yağlar genelde 'karın, bel kalça ' bölgesinde olur ve daha zor yakılırlar. Aynı zamanda bu bölgedeki yağ hücreleri miktar olarak daha da fazladır ki normali de budur. Asıl yağlanmayı parmak uçlarınızdan, ayaklarınızdan yaşadığınızı düşünsenize, hayatımızın her alanında sorun yaşardık. Sonuç olarak vücut dengesi için yağ hücreleri düzenli bir şekilde vücudumuza dağıtılmıştır. Bu yapıyı yağ hücrelerini artırarak koruyamayız tabii ki. Özellikle iç organlara yakın olan karın yağları arttığında çok fazla sağlık sorunuyla karşı karşıya kalabiliriz.

Peki ne yapılmalı? Enerji açığı yaratmalıyız. Yani yediğimiz içtiğimiz besinlerin enerjisinden daha fazla enerji tüketmeliyiz. 'Aldığından daha fazla enerji harcarsan yağ yakarsın', bu değişmez bir kuraldır. Ama dediğim gibi yağların nereden gideceğini biz belirleyemeyiz, vücut yapınız, depo yağlarınız ve kalıtımsal özelliklerinize göre şekillenecektir. Egzersizlerimizi çeşitlendirerek tek bölge çalışmayı bırakmalıyız. Vücudun her alanını güçlendirmeli ve kas oranını artırmalıyız.

Gizem Çakır Özcan
Personal Trainer