ATALARIMIZ DENİZDE KÜREK ÇEKTİLER BİZ DE KARADA

blog yazısı ekle !

 ATALARIMIZ DENİZDE KÜREK ÇEKTİLER BİZ DE KARADA

İnsanların kürek çekmeye başlaması, nerdeyse kendi tarihleri kadar eskidir. Ulaşım imkânlarının az olması suyollarının tercih edilmesine neden olmuştur. Ayrıca suyun kaldırma kuvveti büyük yükler taşımalarına olanak vermiştir. Eski gemilerde, rüzgâr enerjisinin yanında kürekçilerden oluşan insan gücü kullanılmıştır.





Ben Hur' un küreğini, hızlanan davula uyarak giderek daha güçlü çekmesini bilenler vardır. Zaman içinde kürekçilik azalırken bu sefer de doğa sporlarında, yarışlarda ve son olarak da spor salonlarında kullanılmaya başlanmıştır. Oxford ve Cambridge üniversiteleri ezeli bir rekabetle yüz yıldır yarışmaktadırlar. Kürek çekme sporu "cycling" yeni teknolojik imkânlarla artık suya ihtiyaç duymadan yapılabilmektedir. Yararları şöyle sıralanabilir:

Verim Gücü

Spor salonlarındaki aletler genelde sadece bir veya iki bölgeyi çalıştırır. Örneğin bisiklet karın kası ve bacakları, dambıl kolları çalıştırır. Kürekse aynı anda kolları, bacakları, karın bölgesini, kalçaları hareketlendirdiği için diğer aletlerden verimlidir. Ayrı ayrı aletler yerine sadece kürekle aynı sonucu alabilirsiniz. Bu zaman kazanmanıza da yardımcı olur. Ayrıca cardio egzersizi yapmanıza gerek kalmaz.

Kalori Harcama

Herkes aynı sürede ve aynı egzersizi yapsa da aynı kalori miktarını yakmaz. Yakılan kalori miktarları kişiye özeldir. Genelleme yapılırsa kürekle saatte 750 kalori yakılır denebilir. Bu diğer spor aletlerinde harcanandan çok fazladır. Kürekte tüm vücut aynı anda çalışma imkânı bulduğundan az zamanda fazla kaloriden kurtulma şansı doğar.

Yaş Kısıtlaması

Kabul etmek gerekir ki çoğu insan ilerleyen yaşla birlikte bazı sporları yapamaz. Ağırlık kaldırmak, uzun mesafe yüzmek gibidir. Kürek her yaşta ve cinsiyette yapılabilir bir spordur.

Sakatlamaz

Özellikle belediye parklarında ergonomik olmayan spor aletlerini kullananlar bilirler. Bir kaç saat sonra başlayan ve bir iki gün süren sakatlıklar oluşur. Bunların bir kısmı hamlıktan (çalışmayan bir bölgenin birden aşırı çalışması) olsa da asıl sorun aletlerdedir. Spor hocaları her gün yenisi çıkan spor aletlerinin birçoğunun ciddi sakatlıklara neden olabileceğini söylemektedirler. Kürek sporunda böyle bir risk yoktur. Oldukça ergonomik olan yapısı sakatlanmaların önüne geçer.