ALKOL TÜKETİMİNİN SPOR ÜZERİNDEKİ OLUMSUZ ETKİLERİ

blog yazısı ekle !

ALKOL TÜKETİMİNİN SPOR ÜZERİNDEKİ OLUMSUZ ETKİLERİ

Gereğinden fazla tüketilen alkol maalesef ki beden ve ruh sağlığını kötü yönde etkilemektedir. Bu sebeple alkol tüketiminin belli sınırlar içerisinde tüketilmesi sizi bu etkilerden koruyacak ve daha sağlıklı bir hayat sürmenizi sağlayacaktır. Spor eğitmenleri egzersiz yapanları alkol tüketimi ile ilgili uyarmaktadır. Fazla alkol tüketiminin insan sağlığı ve egzersiz sürecine olumsuz etkilerini şu şekilde sıralayabiliriz;

Ankara'da Zayıflama için nerelere gidebilirsiniz?
Ankara Zayıflama






1- Fazla alkol tüketimi böbreklerin çok daha fazla suyu açığa çıkarmasına sebep olur. Yani alkol tüketen kişiler daha diğer insanlara göre daha fazla su kaybı yaşarlar. Bu durum dehidrasyona sebep olur. Alkol tüketimi ve egzersiz sonucu meydana gelen dehidrasyonun aynı anda oluşması çok daha fazla sıvı kaybına sebep olur. Fazla sıvı kaybetmeniz egzersiz esnasında performansınızın düşmesine neden olabilir.

2- Alkolün kilo aldırmasının tek sebebi fazla kalori içermesi değildir. Bunun haricinde vücudun glikoz üretimini etkileyen alkol, metabolizmanın değişmesine sebep olur. Kaslar, egzersiz esnasında glikoza ihtiyaç duyarlar ve bunun yalnızca bir kısmını depolayabilirler. Glikozu üreten organ karaciğerdir. Ancak alkol tüketimi fazla olan kişilerde karaciğer hem alkolü işlemekte hem de glikoz üretmeye çalışmaktadır.

Alkol, sınırlı kapasitede olan karaciğerin yeterli miktarda glikoz üretmesini engeller. Bu da kana karışan şeker miktarının düşmesi anlamına gelir. Alkolü işlemeye çalışan karaciğer, kaslarınızın beslenmesi için gerekli olan glikozu üretemeyecek duruma gelir. Neticede vücudunuz yeteri kadar enerji üretemez ve kaslarınızın enerji ihtiyacı sağlanamaz.

3- Alkol tüketildikten sonra yapılan egzersiz hareketlerinin verimliliği çok daha düşük olur. Spora karşı dayanıklılığınızın ve performansınızın düşmesine neden olan alkol tüketimi, egzersizlerden istediğiniz sonucu alamamanıza neden olmaktadır. Alkolün etkilerinin vücuttan tamamen silinmesi için üzerinden en az 12 saat geçmiş olması gerekir. Bu sebeple, alkol aldıktan sonra hemen egzersiz yapmaya başlamamanız daha uygun olacaktır.

İçerisinde gereğinden fazla kalori bulunduran alkol kilo sorunu ile de karşı karşıya kalmanıza neden olacaktır ve aldığınız fazla kilolarınızdan kurtulabilmeniz için daha fazla egzersize ihtiyaç duyacaksınız. Her yönüyle sağlığa olumsuz etkileri olan alkolü dozunda kullanmanız çok daha sağlıklı bir vücuda sahip olmanızı sağlayacaktır.