SAĞLIKLI BESLENME VE EGZERSİZ BİR BÜTÜNDÜR

blog yazısı ekle !

SAĞLIKLI BESLENME VE EGZERSİZ BİR BÜTÜNDÜR


SAĞLIKLI BESLENME VE EGZERSİZ BİR BÜTÜNDÜR

Yaşam kalitesini yükselterek yaşamak, uzun yaşamak kadar önemlidir. Sağlıklı yaşlanmak ve yaşa bağlı oluşabilecek sağlık risklerini en aza indirebilmek için sağlıklı beslenme ve egzersiz birbirinden ayrılmaması gereken bir yaşam tarzı olmalıdır.

SAĞLIKLI VE VERİMLİ BİR HAYATIN DEVAMI İÇİN DÜZENLİ EGZERSİZ YAPILMALIDIR:

Vücudu sağlıklı tutmak, geliştirmek veya sağlığın bozulmasını mümkün olduğu kadar önlemektir. Bugün, bütün dünyada yapılan karşılaştırmalı araştırmalar göstermiş ki, spor ve egzersiz, hem hastalıkları önlemede, hem de hastalıkların iyileşmesinde en önemli etkendir. Çocukluktan itibaren spor bilincini geliştirmek sağlıklı beslenme bilincini geliştirmek kadar önemlidir.

'' EGZERSİZ FİZİKSEL VE PSİKOLOJİK STRESLE BAŞETMENİZİ SAĞLAR''

Bilimsel çalışmalar, egzersizin, gerginliği azaltmak, kendini iyi hissetme hali, kişinin kendisi ile gurur duyması gibi iyi yönde gelişmeler göstermektedir.

Egzersiz vücutta birçok biyokimyasal değişikliğe neden olur. Egzersiz sırasında norepinefrinin kandaki düzeyi artar. Bu madde, depresyon semptomlarının azalmasına yardımcı olur. Ayrıca egzersizle beyindeki endorfin seviyesi artar. Bu vücudun doğal morfin benzeri ağrı kesici ve mutluluk maddesidir.


HANGİ EGZERSİZ TÜRÜ YAPILMALIDIR?

Yaşam şekline uygun, yapmaktan hoşlanılan ve uzun süre devam ettirebilecek bir aktivite seçilmelidir. Aktivite türü, bıktırıcı olmamalı, sürekli olmalı ve yapılan egzersiz zamanla aşamalı olarak artırılabilir.

Tablo 1. Aktivite Türleri ve Egzersizlerin Enerji Harcama Değerleri

EGZERSİZ

KALORİ/SAAT

Oturma

100

Ayakta durma

140

Ev işi

150-200

Yürüyüş ( 5 km/saat)

300

Bisiklet(13 km/saat)

300

Yüzme

260-750

Kick Boks

480-760

Basketbol

600

Mat Pilates (orta şiddette direnç)

175-250

Kürek Çekme

800

Belirlenmiş olan değerler MET değerleri üzerinden hesaplanmıştır. Kişilerdeki mevcut kas yapısına göre enerji harcamasında artış veya azalma gözlemlenebilir.


ALIŞKANLIKLARINI DEĞİŞTİRMEYE ŞİMDİ BAŞLA!