EGZERSİZ SÜRECİNDE BESLENMENİN ÖNEMİ

blog yazısı ekle !

EGZERSİZ SÜRECİNDE BESLENMENİN ÖNEMİ

EGZERSİZ SÜRECİNDE BESLENMENİN ÖNEMİ

Yeterli ve dengeli beslenme hayatını sağlıklı sürdürmek isteyen her insan için önem taşır. Egzersiz yapan bireyler için de bu durum farklı değildir. Sağlıklı beslenme, bireylerde performans artışı sağlarken, yetersiz ve dengesiz bir beslenme sağlık problemlerine ve performans düşüklüğüne sebep olabilir.
Egzersiz yaparken bireyin enerji metabolizmasını, kendi kilosu ve antrenmanına uygun kaloriyi bilmesi, buna uygun beslenmesi performansını arttırarak başarıyı daha kolay elde etmesine yardımcı olacaktır.
Egzersiz sürecindeki beslenmede amaç; bireyin fiziksel özelliklerine uygun alması gereken kaloriyi belirledikten sonra antrenmanın yoğunluğuna bağlı oluşacak kalori ve besin öğesi kayıplarını göz önüne alarak gerekli enerji ve besin öğesi düzenlemelerinin yapılmasıdır.
Mucizevi spor performansını arttıran bir besin veya besin öğesi yoktur.
Beslenme bir bütün olarak düşünülmelidir. Önemli olan bireyin yeterli ve dengeli beslenmesinin sağlanmasıdır.
Egzersiz sürecinde sağlıklı beslenmenin faydaları;
• Bireyin egzersiz sürecindeki amacı kilo vermek ise kalori açığını oluşturarak kişileri hedefine daha hızlı ulaştırır.
• Egzersiz öncesi ve sonrası beslenmeye çok dikkat edilmelidir. Özellikle egzersiz sonrası beslenme kas yapımında ve toparlanmasında çok önemlidir. Bu süreçte doğru ve yeterli besin seçimi yapmak kas yapım sürecini hızlandırır.
• Sağlıklı bir beslenme rutinine sahip olan bireylerde yapılan antrenmanın etkinliği maksimuma ulaşır ve birey kendini zinde hisseder. Yeterli ve dengeli bir beslenme rutini, hastalanma ve sakatlanma riskini minimuma indirirken, sakatlanma sonrasında toparlanma süresini de kısaltır.
• Antrenman sırasında dikkat ve konsantrasyon çok önemlidir. Yeterli bir beslenme dikkat ve konsantrasyonu arttırır.
Dünyada egzersiz sürecinde beslenmenin önemi anlaşıldıktan bu yana geçen süreçte, bireylerin birçoğunun vitamin/mineral desteklerine ve ergojenik yardımlara olan ilgisi artmıştır. Fakat doğal besinlerin ve dengeli bir diyetin daha yararlı olduğu bir gerçektir. Dengeli bir diyet bireyin sadece performansını arttırmakla kalmaz, ona yaşam boyu sağlık ve zindelik vaat eder.




DYT.YAREN İLKAR,