ÇOCUKLARDA BOY UZAMASI VE GELİŞİM

blog yazısı ekle !

ÇOCUKLARDA BOY UZAMASI VE GELİŞİM

OCUKLARDA BOY UZAMASI VE GELİŞİM

Gelişim çağındaki çocukların boy uzamasında bu önerileri uygulamak %25 oranında bir uzama şansı sağlayacaktır.

-Her gün yumuşak zeminde en az 15 defa iyice gerilerek yukarı zıplamak. Bunun yanında ağaçtan meyve toplar gibi yukarı uzanarak yürüme hareketini her gün 20-30 adım olacak şekilde yapmak.
-Günaşırı, maksimum 40 dakika, yoğun bir şekilde kemiklere baskı yapan basketbol, voleybol gibi egzersizler yapmak.
-Tamamen karanlıkta 8 - 10 saat uyumak. (Saat 22:00'de yatılmalı)
-Eklemlerde bulunan büyüme çekirdeklerini uyarmak için bacaklarını ve kollarını 1 yaşından itibaren hafif hafif çekerek her gün germe, esneme yapmak.
-Barfikste tutunmaya başladıktan sonra her gün boşlukta sarkarak durabildiği kadar 3 set sallanmak.
-Saat 17:00 den sonra kahve ya da diğer kafein içeren içecekler uyku düzenini bozarak boy uzamasını durdurabildiği için olabildiğince uzak durmak.
-Temiz havada olmanın boy uzatıcı etkisi vardır. Özellikle çocukların yanında içilen sigara ve çocukların kirli havada bulunmaları boy uzamasını engelleyebileceğinden olabildiğince uzak durmak.
- D vitamini boyun uzamasına yardımcı olur. Bu yüzden öğle saatlerinde güneşe çıkmak.
-Haftada 2 defa balık tüketmek.
-Protein ve sebze ağırlıklı beslenmek
1-3 yaş : 15-18 gram protein
4-6 yaş : 20-25 gram protein
7-9 yaş : 26-38 gram protein
10-13 yaş : 39-45 gram protein yeterli olacaktır.
**Miktarlar ortalama olarak belirlenmiştir. Boy ve kiloya göre değişikli göstermektedir.
Boy, kemik uzunluğunun artması ile beraber uzar. Kemiklerin metafiz ve epifiz bölümleri arasında bulunan büyüme plağı adı verilen bir bölge kemiğin uzamasını sağlar. Bu plak kemiği oluşturan kondrosit adlı hücrelerin çoğalması ile kemik oluşturur. Büyüme süreci içerisinde ergenlik süreci, büyümenin tamamlanması ile beraber vücutta meydana gelen gerek hormonsal gerekse yapısal değişiklikler büyüme plaklarını etkiler ve bu plakların kapanmasına sebep olur. Büyüme plakları kapandıktan sonra ise kemik olarak uzama imkansız hale gelir. Bu noktadan sonra boy uzaması ancak cerrahi ve diğer tıbbi işlemler ile gerçekleşebilir. Bu yüzden bu süreçten önce yukarıdaki önerileri dikkate almak boy uzamasına yardımcı olacaktır.


SERHAT ÇAMKERTEN